تگ کنونیکال
همان گونه که همه ی ما در جریانیم، رتبهبندی سایتها در گوگل از اهمیت خیلی ویژه ای برخوردار است. علاوه بر این در مقالات آموزش سئو، به دفعات به تمهیدات مختلف گوگل جهت ارائه نتایج درست، دقیق و جامع به کاربران اشاره نموده ایم. الگوریتمهای گوگل مثل پنگوئن، پاندا، کبوتر، مرغ مگسخوار و… همگی به بهتر شدن نتایج جستجو کمک می کنند؛ ولی بعد از عرضه الگوریتم پاندای گوگل، معضلات دیگری توجه موتور جستجوگر گوگل را به خود جلب کرد.
این معضل، “محتوای تکراری” بود که زمان ایندکس کردن مطالب، مشکل ساز میشد و خود را به این شکل نشان داد که گوگل یک محتوای یکسان را با چندین نشانی پیدا میکرد، و قادر نبود که محتوای اصلی را در نظر بگیرد، به همین خاطر قادر به رتبهبندی صحیح صفحه در نتایج جستجو نبود.
متا تگ کنونیکال (canonical tag) جهت پیشگیری از چنین مشکلی در نتایج جستجو استفاده می گردد. در این مطلب با کاربردهای تگ کنونیکال و منافع آن آشنا میشویم.
تگ کنونیکال
از ابتدای ۲۰۰۹، موتورهای جستجو از این تگ در جستجوی مطالب خود استفاده می کنند؛ ولی خیلی از اپراتورها و صاحبان وبسایت ها، هم چنان هم به استفاده از آن روی نیاورده اند. تگ کنونیکال راجع به محتوای تکراری و محتوای دلخواه می باشد. علت های خیلی زیادی ممکن است برای محتوای تکراری وجود داشته باشد، مثل :
نشانی URL های مختلف: در سایتهای تجارت الکترونیک به کرات اتفاق میافتد که از فیلترهای متعددی مثل قیمت، رنگ، امتیاز و… استفاده کنند.
شناسه URL قسمت های مختلف: این شناسهها غالب مواقع به شکل خودکار به وسیله ی سیستم شما تولید می گردند . سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) غالب مواقع این کار را به شکل خودکار انجام می دهند.
استفاده از HTTP، HTTPS ،WWW در نشانی سایت به شکل همزمان: موتورهای جستجو آدرسهای زیر را به شکل صفحات مجزا شناسایی و ایندکس میکنند:
http://www.mydomain.com,http://mydomain.comand,https://www.mydomain.com
آدرس URL : زمانی که از چند URL برای یک محتوای خاص استفاده می نمایید ، این مسئله رخ میدهد و محتوای شما به عنوان محتوای تکراری، ایندکس خواهد شد . ولی در این صورت، محتوا نیست که در حال کپی شدن است، بلکهURL های زیادی وجود دارند که محتوای یکسانی را ارائه میکنند. در حقیقت محتوای کپی شده به این شکل است که محتوای اصلی در www.mydomain.com و محتوای کپی در http://www.someotherdomain.com ارائه شده است.تگ کنونیکال راجع به محتوای داخلی صفحات یک وبسایت می باشد .
نسخه موبایلی سایت با آدرسهایی مانند m.sitename.com و www.sitename.com
تگ کنونیکال (canonical tag) چیست؟
کوچک و بزرگ بودن حروف در نشانی صفحات سایت باعث گیجی و سردرگمی موتورهای جستجو می گردد. در صورتی که هاست سایت شما به حروف کوچک و بزرگ حساس نمی باشد ، دچار معضل خواهید شد.
اگرچه استفاده از تگ کنونیکال اجباری نخواهد بود ولی در کلیه ی مواردی که بیان شد، بایستی از تگ کنونیکال استفاده گردد تا موتورهای جستجو متوجه شوند که مطالب کپی نیستند ؛ محتوا را ایندکس کنند و در صفحه نتایج موتورهای جستجو (SERP) نمایش بدهند.
مت کاتس هم قبل تر اعلام نموده بود که کمتر پیش می آید که محتوای کپی به پنالتی سایت منجر گردد ، مگر این که اسپم باشد یا برای دستکاری رتبه ی سایت استفاده شده باشد. گوگل در بیشتر مواقع محتوای کپی را ندیده می گیرد تا جهت نمایش وب سایتها در صفحه ی نتایج جستجو دچار مشکل و معضل نگردد .
وبمستران برخی مواقع این تگ را به شکل اشتباهی به کار می برند. برای پیشگیری از مشکلات موجود، در وهله ی اول بایستی تصمیم بگیرید کدام URL یا آدرس اینترنتی را ترجیح میدهید و تگ کنونیکال را به آن اضافه نمایید . در صورتی که نشانی صفحه اصلی را به عنوان کنونیکال دیگر صفحات تعریف نمایید ، به موتورهای جستجو اعلام کرده اید که همه ی صفحات سایتتان، یک کپی از صفحه اصلی هستند و گوگل آنها را ایندکس نخواهد کرد.
بیشتر مواقع سیستم های مدیریت محتوا تگ کنونیکال را دارند و قادر خواهید بود که آن را به URL اضافه کنید. اشخاصی که از CMS وردپرس برای سایت خود استفاده میکنند، از پلاگین woseo -canonical filter استفاده می نمایند تا HTTP یا HTTPs را به عنوان URL اصلی سایت مشخص کرده و زیردامنهها را تعیین کنید. در صورتی که این تگ را به شکل غیر صحیحی به کار ببرید، موتورهای جستجو قادر نخواهند بود که مطالب را به درستی ایندکس کنند و رتبهدهی به صفحات، بین صفحات مختلف تقسیم می گردد ؛
اشتباه های رایج در استفاده از تگ کنونیکال
عدم تعریف لینک کنونیکال به شکل درست : به یاد داشته باشید بایستی حتما از آدرسهایی که با HTTPS و WWW ساخته شدهاند، استفاده کنید؛
در وبسایتهای فروشگاهی غالب مواقع صفحات به شکل جداگانه ایندکس می گردند ، در مورد این که کدام صفحه تگ کنونیکال داشته باشد، تصمیم درست و صحیحی بگیرید
استفاده از ویژگی rel=canonical در صفحات سایت شما کمک خیلی خوب و زیادی به موتور جستجو می کند تا قادر باشد نسخه ی اصلی صفحات را برای ایندکس از میان صفحات تکراری سایت شما تشخیص دهند.
این روش به وسیله ی موتورهای جستجوی زیادی پشتیبانی می گردد از جمله گوگل، یاهو و بینگ. استفاده از rel=canonical از ایندکس شدن صفحات تکراری در موتور جستجو پیشگیری خواهد کرد ، این مسئله غالب مواقع برای لینک های داخلی وبسایت رخ می دهد ، مثل لینک هایی که در نتایج جستجو ظاهر می گردند . به هر حال ، استفاده از rel=canonical می تواند تا حد زیادی مشکل زا باشد به این علت که تعریف آن برای مدیران سایت ها روشن و مشخص نیست و این مسئله موجب می گردد که تنظیمات سایت خود را به اشتباه انجام دهند.
برای این که دچار معضل نشوید، به شکل خیلی جدی توصیه می کنیم که از تکنیک های ارائه شده در این مطلب برای بهبود وضعیت سایت خود استفاده کنید: